Diş taşı temizliği; diş-diş eti birleşiminde ve dişlerin yüzeylerinde oluşan, halk arasında tartar olarak bilinen tabakanın, alanında uzman diş hekimleri tarafından özel aletlerden yardım alınarak çıkarılmasıdır. Diş taşı oluşumu, yaygın görülen ağız ve diş sağlığı sorunlarının başında yer almaktadır.
Yaş grubu ve cinsiyet fark etmeksizin oluşması mümkün olan bu rahatsızlığa sahipseniz detaylı bilgi edinmek ve tedaviye nerden başlamanız gerektiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Diş eti çizgisinin üstünde ve diş yüzeylerinde oluşum gösterebilen diş taşları, diş etlerinde inflamasyona sebep olarak diş etinin hassaslaşmasına ve zarar görmesine yok açmaktadır. Zaman geçtikçe ilerlemesi halinde diğer diş eti hastalıklarının da davetçisi olabilmektedir.
Bahsi geçen bu hastalıklar arasında en çok bilineni, diş eti iltihabı yani gingivitisdir. Genellikle bilinen en yaygın belirtisi diş etinde kanama oluşmasıdır. Sert ve gözenekli bir yapıya sahip olan diş taşları, yapısı sebebiyle yiyecek ve içecek artıklarını kolayca tutabilmekle birlikte etkili bir şekilde diş fırçalamayı ve diş ipi kullanımını büyük oranda zorlaştırabilmektedir. Bakteri oluşumuna sebep olmakla birlikte ağızda istenmeyen kötü kokulara da sebebiyet vermektedir.
“Diş taşı temizliği nasıl yapılır?” sorusu özellikle tartar oluşumu görülen bireyler tarafından oldukça sık merak edilen bir soru haline gelmiştir. Diş taşı rahatsızlığına sahipseniz, evde kendi imkânlarınızla bir temizlik gerçekleştirmenizin mümkün olmadığını bilmelisiniz. Bu temizlik alanına uzman diş hekimleri tarafından kliniklerde yapılmalıdır. Genellikle özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Tartar yani diş taşı, bu ekipmanlar sayesinde oluşum gösterdiği bölgeden uzaklaştırılmaktadır. Hastalığınızın ilerleme seviyesine göre lazer cihazlarının kullanılması da gerekebilmektedir. İşlem gerçekleştikten sonra özel cila maddeleri ve fırçalar yardımıyla diz yüzeyiniz cilalanarak diş yüzeyinde oluşan pürüzlü yapının büyük oranda önüne geçilmektedir. Bu sayede dişinizde tekrar diş taşı oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Diş taşı temizliği, diş taşlarınızın derinliği ve miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Alanında uzman diş hekimleri sadece diş taşlarınızı temizlemekle kalmaz, ağız ve diş sağlığı için gerekli olan bakımların tümünü yapmaktadır.
Ortalama 25-30 dakika süren diş taşı oluşumunun yoğunluğuna bağlı olarak 1 saate kadar uzayabilmektedir. Genellikle 1. Seansın sonunda diş taşlarınızdan büyük oranda kurtulmanız mümkündür ancak üst düzey ilerleme ve diş taşı oluşumunun ihmal edilmesine bağlı olarak seans sayısı farklılık gösterebilmektedir.
Diş taşı temizliği yaptırmayı düşünüyorsanız, daha sonrasında bazı kurallara titizlikle dikkat etmeniz gerektiğini bilmenizde fayda var. Diş temizliği sonrasında belli bir süre dişlerinizde ve diş etlerinizde büyük oranda hassasiyet meydana gelebilmektedir.
Sonrasındaki ilk bir gün, çok soğuk ve çok sıcak içecek ve yiyeceklerden olabildiğince uzak durmanızda fayda var. İşlem sonrasında oldukça kritik olan 2 saat süresince diş etlerinizde ve diş yüzeylerinizde renklenmeye sebep olabilecek çay, kahve, sigara ve kola gibi ürünlerde uzak durmalısınız.
Diş eti temizliği akabinde diş temizliğinize ara vermemeli ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaya, diş ipi kullanımına devam etmeye özen göstermelisiniz.
Diş taşı temizliğinizin ne sıklıkla yapılması gerektiğine detaylı muayene akabinde alanında uzman diş hekiminiz karar vermelidir. Ağız içi hijyeniniz ve ağız bakımınıza gösterdiğiniz özen de belirleyici olan diğer faktörler arasında yer almaktadır.
Alanında uzman diş hekimleri, diş eti taşı oluşumu riski olan bireylerin her 6 ayda bir düzenli olarak diş temizliği yaptırmasını önermektedir. Ağzınızın veya tükürük yapınızın diş taşı oluşumuna yatkın olması halinde ise daha sık muayeneye gitmenizde ve temizliK yaptırmanızda fayda vardır.
Diş taşı oluşumuna diğer insanlara kıyasen daha yatkın olan kişileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Ağzımızın içinde yaşadığı bilinen yaklaşık 700 çeşit bakteri mevcuttur. Bu bakteriler dişinizdeki plakalar üzerinde üremektedir. Bakterilerle dolu olan bu plaklar, yiyecekler ve içecekler ile birleşmesi halinde, dişlerinize zarar vermesi muhtemel olan asitler üretilmiş olur.
Düzenli diş bakımı yapmanız ve diş ipi kullanmanız halinde diş taşı oluşumu görülmeden oluşan bu plaklar büyük oranda yok edilebilmektedir. Bu sayede diş taşı temizliği zorunlu hale gelmeden rahatsızlığın önüne geçilmiş olur.
Ancak kişide kişiye değişkenlik gösterebilen bu durum, bazı kişilerde işe yaramayabilmektedir. Diş taşı oluşumuna yatkınlık gösteren bazı bireylerin ağzında oluşan tartarlar başka diş eti hastalıklarına sebebiyet vermeden temizlenmelidir.
Diş eti temizliği zamanına gerçekleştirilmemesi halinde; dişlere, diş etine ve çene kemiğine büyük hasarlar verebilmektedir. Temizliğin ertelenmesi ve zamanında yapılmaması durumunda, diş eti iltihabı oluşabilmektedir. Genellikle diş etinde şişme, kanama ve kızarıklık gibi belirtiler gösteren bu rahatsızlık; tedavi edilmemesi durumunda periodontitise ve gingivitistene dönüşebilmektedir.
Oluşan bu yeni enfeksiyon diş etinizin altında bulunan çene kemiğine ulaşarak dişi çevreleyen kemik dokusunda ciddi harabiyetlerin meydana gelmesine, dişlerin sallanmasına hatta dişlerinizde dökülmeler oluşmasına sebep olabilmektedir.
Diş taşı temizliği, göz ardı edilmesi durumunda birçok ağız ve diş sağlığı rahatsızlığına neden olabilmektedir. Diş taşı oluşumu belirtileri göstermeniz durumunda zaman kaybetmeden alanında uzman diş hekiminizde muayene olmanız büyük önem taşımaktadır.
Bilgilendirme Metni
Bu web sitesi, yalnızca kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, bu web sitesinde sağlık hizmeti verilmemektedir. Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır. Ayrıca bu sitede yer alan bilgi, uygulama vb. konu başlıklarının bu web sitesinde yer alıyor olması, bu konuların veya başlıkların tamamının veya bir kısmının bizim kliniğimizde uygulandığı anlamına gelmemektedir. Bu sitede yer alan bazı konular hakkında kliniğimizde hizmet verilmemektedir. Bazı konularda ise hizmet verilmektedir. Bu site bilgi paylaşımı amacı ile düzenlenmiştir. Bu sitede yer alan bazı uygulamalarda bu hizmetin en iyi bizim tarafımızdan verildiğini kanıtlamaz.
Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Ayrıca tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir. Tanı ve tedavide doktorun kişisel deneyimi, yetenekleri belirleyici bir faktördür. DENTHALL PREMİUM CLİNİC bünyesinde yer alan hekimlerin fikir ve görüşleri olduğu gibi aynı konu hakkında farklı görüşlerin de olması mümkündür. Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bilgilerinize saygı ile arz ederiz.
Son Güncellenme : 20.09.2024
DENTHALL PREMİUM CLİNİC 2022 | Tüm hakları saklıdır ! | Ankara Diş Kliniği Çankaya | Seo : MİNAJANS