dentalia demo bg 1

DİŞ TELİ TEDAVİSİ

ANKARA DİŞ TELİ TEDAVİ KLİNİĞİ

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş teli tedavisi; diş ve çene eklemindeki düzensizliklerde, diş çapraşıklıklarının giderilmesinde, dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde, gülüş tasarımında ve diğer gerekli diş tedavilerinin uygulanabilmesi için diş-çene anatomisinin düzenlenmesinde uygulanan bir dental tedavi yöntemidir. Bu tedavide, dişler üzerine yerleştirilen braket adlı kulplara geçirilen metal bazlı diş telleri vasıtasıyla belirli oranda sürekli güç uygulanarak, dişler istenen yönlerde pozisyonlara gelmeye zorlanır.

Ortodontik tedavi olarak da adlandırılan diş teli tedavisi, çene yapısı bozuk olan ve dişleri eğri olan kişilere uygulanan diş tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Diş yüzeyine ortodontist tarafından yapıştırılan braket adı verilen, kuvveti dişe aktarmaya yarayan aparatlar ve bunların içinden geçen şekil hafızalı teller yardımı ile yapılan tedavi yöntemidir. Diş yüzeyine yapışık olması ve hasta tarafından çıkarılamıyor olması sabit tedavinin en büyük avantajıdır.

Diş yüzeyine yapıştırılan braketler metal ve porselen (diş renginde) olmak üzere iki türdür. İki tür de her yaş grubu için uygundur.

ankara dis teli tedavisi

Diş telleri için en iyi yaş nedir?

Diş tellerine duyulan ihtiyaç bariz çarpık dişlerin ötesine geçer. Çocuğunun diş teline ihtiyacı olduğu her zaman bir ebeveyn için açık değildir, bu nedenle ortodontik değerlendirme çocukların diş bakımının önemli bir parçasıdır. 7 yaş civarında bir çocuk diş çapraşıklığı, yanlış hizalamalar, boşluklar veya eksik dişler ve ısırık açısından değerlendirilmelidir. Tüm bu faktörler, bir çocuğun iyi ağız bakımını desteklemeye, konuşma, ağrı veya çiğneme endişelerini veya dişlerde anormal aşınmayı gidermeye yardımcı olmak için diş tellerinden veya diğer oral cihazlardan fayda sağlayıp sağlayamayacağını belirlemeye yardımcı olur. Değerlendirme, çocuğunuzun özel durumuna en uygun diş teli yaşını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Diş Telleri İçin En İyi Yaş

Ortodontik sorunlar hemen hemen her noktada (çocuk, genç, yetişkin) ele alınabilirken, ideal olarak diş telleri, çocuğun başı ve ağzı hala büyümekteyken yerleştirilmelidir, bu da ortaokul yıllarını (11-14 yaş) diş telleri için en iyi yaş haline getirir. Önemli olan sadece yaşı değil, aynı zamanda çocuğunuzun günde iki kez fırçalama , günde bir kez gargara ve diş ipi kullanma dahil sağlıklı bir ağız bakımı rutini sürdürmekten sorumlu olması da önemlidir . Ayrıca diş tellerine zarar gelmesini önlemek için hangi yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini anlamaları ve yaşadıkları herhangi bir ağrı hakkında iletişim kurabilmeleri gerekir.

Diş Teli Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi süresi, yanlış hizalamanın ciddiyetine göre hastaya göre değişecektir. Ortodontik konsültasyon sırasında ortodontist, diş tellerinin istenen sonuçları elde etmesinin beklenebileceği bir zaman aralığı sağlayacaktır. Bununla birlikte, dişlerin harekete ne kadar açık olduğuna ve dişlerin ve diş tellerinin bakımına bağlı olarak zaman çizelgelerinin değişebileceğini bilmek önemlidir.

Bütün bunlar, çoğu hasta ortalama 18-30 ay arasında olmak üzere en az 12 ay boyunca diş teli takmayı bekleyebilir. Bazı hastalar ortodontistin önerdiği şekilde ek süre boyunca ortodontik diş tellerini takiben sabitleyici takmaya devam edecektir.

Öyleyse, hepiniz ortaokul öğrencisisiniz - şimdi diş telleri için en iyi yaş! Önümüzdeki yaz ayları ile ortodontik konsültasyon için mükemmel bir zaman ve mükemmel bir çözümümüz var. 

Sağlıklı bir ağız, uygun bir ısırma ve hizalanmış dişleri içerir ve ortodontistleri ağız sağlığı bakım ekibinizin önemli bir parçası yapar. O güzel, sağlıklı gülüşü oluşturmaya başlamak için, bugün randevu almak üzere ortodontist ile çevrimiçi iletişime geçin!

Diş Teli Yaptırmadan Önce Yapılması Gerekenler

Bu sadece gülümsemenizin görünümüyle ilgili değil. Ortodonti, düz dişler için kozmetik bir arzuya yardımcı olurken, diş telleri ayrıca dişleri, ısırma ve çene hizalama sorunlarını düzeltmeye ve sonuçta ağız sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Önce diş işlemlerinizi yaptırmanız gerekecek. Diş teli takmadan önce diş temizliği yaptırmanız ve diğer tüm diş işlerini tamamlamanız gerekir. Bu , ortodontik tedaviye müdahale etmemeleri için yirmi yaş dişlerinin çekilmesini içerebilir .

Diyetinizi ayarlamanız gerekecek. Büyük bir sorun haline gelebilecek diş telleri takmadan önce, belirli yiyecekleri diyetinizden sınırlamaya veya ortadan kaldırmaya başlayın. Buna karamel, sakızlı ayıcık ve sakız gibi sakızlı ve yapışkan yiyecekler dahildir; şekerleme veya sarsıntılı gibi çiğnemek için çekmeniz gereken yiyecekler; çok sert yiyecekler, özellikle koçanındaki mısır ve elma gibi ısırdığınız yiyecekler (tabii ki bunları yine de yiyebilirsiniz, ısırılmak yerine kesilip çiğnenmeleri gerekir).

Diş fırçalama her zamankinden daha önemli olacak. Diş telleri fırçalamayı biraz daha zorlaştırır, ancak tedavi sırasında dişlerinizin sağlığını sağlamak için diş telleri takıldıktan sonra daha da önemlidir. Diş teli takmadan önce, hareket halindeyken ağız bakımınız için bir seyahat paketi alın. Bir diş fırçası ve seyahat boyutunda macun yanı sıra sakız güvenli bir kürdan taşıyın. Öğeler, teller ve braketler arasında kolayca sıkışabilir ve fırçalama, kolayca çözülmesine ve nefesin taze kalmasına yardımcı olur.

Sporcular – Bir ağız koruyucusu isteyeceksiniz. Spor yapan hastalar , ağızlarının içini diş telleriyle olası temastan korumak için bir ağız koruyucu kullanmaya başladıklarından emin olmak isteyeceklerdir .

Diş telleri bir taahhüttür . Çoğu hastanın, tedavinin düzgün bir şekilde ilerlediğinden emin olmak ve ayarlamalar yaptırmak için her 4-6 haftada bir ortodontistini görmesi gerekecektir. Hem hasta hem de ebeveynleri için bir zaman taahhüdü.

Biraz ağrı olabilir.  Bazen hastalar, özellikle ilk yerleştirmeden sonra ve teller sıkıldığında hafif ağrı yaşayabilir. Hastalar, rahatsızlığı gidermek için şekersiz sakız çiğnemeyi veya buz emmeyi deneyebilir. Ayrıca, özellikle yeni diş tellerine alışmaya başladığınızda, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla hazırlanmak ve sadece yumuşak yiyecekler yemeyi planlamak isteyeceksiniz.

Selfie çekmek isteyeceksiniz. Tabii ki önce ve sonra fotoğraflarınız olmasını istersiniz - bu yüzden eğlenceli hale getirin ve diş telleri çıktıklarında geriye bakmak ve güzel, düz yeni bir gülümseme ortaya çıkarmak için diş tellerini takmadan önce selfie'nizi çekin!

Aparey Nedir Ne İşe Yarar ?

Hareketli ortodonti apareyleri (ağız içi aparey), sabit apareylerden farklı olarak istenildiği zaman takılıp çıkarılan ve özellikle erken dönem tedavilerde kullanılan ağız içi apareyler arasındadır.  Yer tutucular, pekiştirme apareyleri, çene genişletici apareyler ya da alışkanlık kırıcı apareyler hareketli ortodontik aparey sınıfına girer. Genellikle çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan hareketli aparey çeşitleri arasından bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli yapılır. Ağız içi hareketli apareyler, üzerine konulan yaylar ve vidalar ile dişleri düzeltirken hastaya da dilediği zaman apareyi çıkarma avantajı tanır. Ağız içi aparey, hekiminiz tarafından tasarlanır ve kısa zamanda en etkin tedavi sağlaması amacıyla kullanılır.

Ortodontik hareketli apareyler çocukların dişlerinin çıkmaya başladığı dönemlerde çene darlıklarını engellemek ve dişlere yer açmak için oldukça sık kullanılmaktadır. Genellikle ortodontik hareketli apareylerin (müteharrik aparey) orta kısmında bir vida bulunur. Çoğunlukla haftada iki kez (ortodontistinizin belirttiği biçimde) çevrilmesi gerekir. Vida her açıldığında apareyde genişleme meydana gelir. Apareydeki bu genişleme çene darlığının düzelmesini sağlar. Çenede de bir genişleme görülür.

Ortodontik Aparey Tedavisi

Ortodontik Aparey Tedavisinde, Apareyin etkisinin görülmesi için hastanın sürekli apareyi takması çok önemlidir. Hareketli (müteharrik) apareyler yemek yerken ve diş fırçalarken çıkartılır. Geri kalan zamanlarda ağızda olması gerekir.  Hareketli ortodonti apareyleri bazı durumlarda parmak emme gibi yanlış alışkanlıkların düzeltilmeside yardımcı rol oynayabilir. Hareketli apareyler hem alt çenede hem üst çenede kullanılabilir. Hareketli ortodontik apareyler her hasta için özel olarak tasarlanır.

Aparey Hakkında Hastalarımızın En Sık Sorduğu Sorular

Üst dişlerin önde yer alması durumunda ne yapıyorsunuz ?

Bu durum üst dişlerde kırığa sebep olabilmektedir. Damaklıkla ile tedavi edilebilmektedir.

Zararlı alışkanlıkların tedavi edilmesi için bir çözümünüz var mı ?

En çok karşılaştığımız zararlı alışkanlar şöyledir ;

Parmak emme: Genellikle 2-4 yaşları arasında terkedilmesi beklenir. Eğer terk edilmezse parmak emme ile oluşan basınç ile üst ön dişlerin ileri doğru fırlaması ve damaklarda şekil bozuklukları meydana gelebilmektedir.

Dil itimli yutkunma: Yutkunma esnasında dilin dişler arasından dışarı çıkmasıdır. Oluşan basınç sayesinde dişler öne doğru fırlamaktadır.

Takıp çıkarmalı apareyler can acıtır mı ?

Hayır, can acıtmaz. Birkaç gün içerisinde damağın bir parçası gibi kabullenilir.

Damaklık kırılır ya da kaybolursa ne yapılmalıdır ?

Vakit kaybetmeden kendi ortodonti uzmanına başvurulmalıdır. Tedavi ile sağlanan değişikliğin korunabilmesi için mutlaka yeni aparey yapılmalıdır. Yoksa çeneler eski durumuna geri dönebilir.

Damaklık çıkarıldığında nerede saklanmalıdır ?

Apareyler ağızdan çıkarıldıktan sonra muhakkak doktorunuz tarafından verilen kutular içinde saklanmalıdır. Kesinlikle peçeteye sarılmamalıdır. Peçeteye sarıldığında sıklıkla yanlışlıkla çöpe atılabilmektedir.

 

 

Tüm Tedaviler

Tedaviye mi İhtiyacınız Var ?

Bilgilendirme Metni

Bu web sitesi, yalnızca kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, bu web sitesinde sağlık hizmeti verilmemektedir. Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır. Ayrıca bu sitede yer alan bilgi, uygulama vb. konu başlıklarının bu web sitesinde yer alıyor olması, bu konuların veya başlıkların tamamının veya bir kısmının bizim kliniğimizde uygulandığı anlamına gelmemektedir. Bu sitede yer alan bazı konular hakkında kliniğimizde hizmet verilmemektedir. Bazı konularda ise hizmet verilmektedir. Bu site bilgi paylaşımı amacı ile düzenlenmiştir. Bu sitede yer alan bazı uygulamalarda bu hizmetin en iyi bizim tarafımızdan verildiğini kanıtlamaz.

Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Ayrıca tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir. Tanı ve tedavide doktorun kişisel deneyimi, yetenekleri belirleyici bir faktördür. DENTHALL PREMİUM CLİNİC bünyesinde yer alan hekimlerin fikir ve görüşleri olduğu gibi aynı konu hakkında farklı görüşlerin de olması mümkündür. Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bilgilerinize saygı ile arz ederiz.

× Sorularınız İçin WhatsApp