Yirmilik diş çekimi, halk arasında yirmi yaş dişleri olarak da bilinmektedir. Ağzımızda en son çıkan dişler olan yirmilik dişler, genellikle ağız yapısına uyum sağlayamamaları sebebiyle çoğu kişide ağrı, apse oluşumu ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Bu sebeple birçok insanda yirmilik dişlerin, cerrahi müdahale yardımıyla alınması gerekmektedir. Bahsedilen rahatsız edici bu sorunlar genellikle kendisine çıkacak yeterli alanı bulamayan yirmilik dişlerden kaynaklanmaktadır. Sebep olduğu dayanılmayacak boyutlara gelebilen ağrıların yanı sıra çene yapınızda bozulmalar meydana gelmesine ve yirmilik dişinize komşuluğu bulunan sağlıklı dişlerinizde bozulmalar oluşmasına de sebep olabilmektedir.
Bu yüzden yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması sonrasında alanında uzman diş hekimlerince düzenli takip edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çene yapınız yirmilik diş çıkması için uygunsa ve dişlerin çıkabilmesi için hali hazırda gerekli alan mevcutsa, dişlerinizin çekilmesi elzem bir durum değildir.
Ancak yirmilik dişlerin sağlıklı çıkabilmesi için uygun çene kemiği yapısına sahip olmayan bireylerin, dişleri çıkarken takip edilmemesi halinde yirmilik diş yanlış açıyla çıkabilir veya diş etinize gömülü şekilde kalabilmektedir.
Gömülü kalabilen bu yirmilik dişler, genellikle size yaşattığı yoğun ve rahatsız edici ağrılarla kendini belli etmektedir. Çene ve diş yapınızda kalıcı hasarlar oluşmaması, apse ve diş eti enfeksiyonu gibi istenmeyen sorunların önlenebilmesi adına alanında uzman diş hekiminize düzenli muayene olmanız oldukça önemlidir.
Yapılacak bu düzenli muayeneler sayesinde yirmilik diş çıkma evreleri yakından takip edilebilir, oluşabilecek istenmeyen durumlar halinde ağız ve diş sağlığınız kalıcı hasarlar görmeden yirmilik diş çekimi yapılmaktadır.
İnsanlarda diş gelişimi, bebekliğin ilk 6 ayında başlayarak ortalama 3 yaşına kadar devam etmektedir. Bu dişler alt çenede 10 tane ve üst çenede 10 tane olmak üzere toplam 20 tane süt dişinden oluşmaktadır.
Bahsi geçen bu süt dişleri, 9-10 yaşlarına gelinmesiyle beraber dökülerek yerini yetişkin dişlerine bırakmaktadır. Yetişkinlik dişleri halk arasında ana dişler olarak da bilinmektedir. Toplamda 32 tane olması gerektiği bilinen yetişkinlik dişleri, 28 tanesi çoğu insanda çocukluk ve erken ergenlik dönemimde tamamlanmaktadır.
Adından da anlaşabileceği gibi yirmili yaşlarda çıkan yirmilik diş, ağızda en son çıkan dişler olmakla birlikte alt ve üst çenenin en arkasında yer almaktadır. Toplam dört adet olduğu bilinmektedir. Birçok insanda görüldüğü üzere yirmilik diş, genellikle sağlıklı bir şekilde çıkamamaktadır.
Gömülü veya yarı gömülü şekilde kalabilen yirmilik diş, çıkabilmek için yeterli alan bulamaması sebebiyle diş etlerinizi sıkıştırma ve sağlıklı diş etlerinizin zarar görmesiyle beraber istenmeyen ağrıların oluşmasına sebep olabilmektedir.
Çene yapısı yirmilik dişlerin çıkmasına uygun olan bireylerde dişin çıkabilmesi için yeterli alan bulunduğundan, diş çıkarken zorlanmaz ve kişiye herhangi bir sorun yaratmaz.
Bunun yanı sıra konumları itibariyle arkada ve ulaşılması oldukça zor olan bir bölgede yer almaları sebebiyle yirmilik dişlerin ağız ve diş sağlığınıza gerekli özen gösterseniz bile, yeteri kadar temizleyememeniz mümkündür.
Yirmilik diş Çekimi , adını her ne kadar yaştan alsa da yirmi yaşlarında çıkmak zorunda değildir. Ağızda toplam 4 adet bulunan yirmilik dişler çoğunlukla 17-25 yaş aralığında çıkmaktadır. Bu yaş aralığında çıkmaması, yirmilik dişleriniz olmadığı anlamına gelmemektedir.
Yirmilik diş, gömülü kalarak şiddetli ağrı ve acılara sebep olmadan, çoğu insan varlıklarını fark edememektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşılması halinde, yirmilik dişlerinizin genel durumunu ancak alanında uzman diş hekiminiz tarafından gerçekleştirilecek röntgen çekimi ve muayene sonrasında öğrenmeniz mümkündür.
Özellikle 17-25 yaş aralığında bulunan bireylerin, yirmilik diş bölgesinde zonklama ve acı hissetmeleri halinde zaman kaybetmeden diş hekimine başvurması büyük önem taşımaktadır.
Diş etlerinde 20’lik diş çıkabilmesi için yeterli alan bulunan bireylerde, dişler sağlıklı bir şekilde çıkarak size yaşam kalitenizi etkileyecek herhangi bir sorun yaşatmamaktadır. Fakat bu durum oldukça nadir insanlar için geçerlidir. Birçok insanda yirmilik diş çıkarma süreci oldukça acılı ve sancılı geçmektedir.
Yirmilik diş çıkması veya gömülü olarak kalması esnasında görülebilecek belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
17-25 yaş aralığında olan ve bu semptomlardan birini veya birkaçını gösteren bireylerin şikâyetleri, yirmilik diş kaynaklı olabilmektedir. Bu şikâyetlerle karşı kaşıya kalmanız halinde zaman kaybetmeden yirmilik diş çekimi için hekiminize başvurmanız oldukça önemlidir.
Tüm Blog Yazılarımıza Göz Atmak İster misini ? O halde hemen https://www.denthallclinic.com/blog/ sayfamızı ziyaret edin
Bu web sitesi, yalnızca kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, bu web sitesinde sağlık hizmeti verilmemektedir.
Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır. Ayrıca bu sitede yer alan bilgi, uygulama vb. konu başlıklarının bu web sitesinde yer alıyor olması, bu konuların veya başlıkların tamamının veya bir kısmının bizim kliniğimizde uygulandığı anlamına gelmemektedir.
Bu sitede yer alan bazı konular hakkında kliniğimizde hizmet verilmemektedir. Bazı konularda ise hizmet verilmektedir. Bu site bilgi paylaşımı amacı ile düzenlenmiştir. Bu sitede yer alan bazı uygulamalarda bu hizmetin en iyi bizim tarafımızdan verildiğini kanıtlamaz.
Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Ayrıca tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir.
Tanı ve tedavide doktorun kişisel deneyimi, yetenekleri belirleyici bir faktördür. DENTHALL PREMİUM CLİNİC bünyesinde yer alan hekimlerin fikir ve görüşleri olduğu gibi aynı konu hakkında farklı görüşlerin de olması mümkündür. Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bilgilerinize saygı ile arz ederiz.
Son Güncellenme : 20.09.2024
DENTHALL PREMİUM CLİNİC 2022 | Tüm hakları saklıdır ! | Ankara Diş Kliniği Çankaya | Seo : MİNAJANS