Gömülü Diş Tedavisi, Siz de daha önce birçok insan gibi gömülü diş veya gömük diş ifadeleriyle karşılaşmış ancak ne olduklarını bilmiyor olabilirsiniz. Ortodonti veya diş hekimliği camiasında; yeterince alanı olmayan veya çıkmak için doğru pozisyona gelemeyen dişlerin henüz çıkamaması olarak bilinmektedir.
Gömülü dişlerin nasıl oluştuğu ile ilgili araştırmalar, hala devam ettiği için sebebi çoğu zaman tam anlamıyla açıklanamamaktadır. Ancak en büyük sebeplerinden biri genetik faktörler olan gömülü diş vakalarında, cerrahi müdahale başta gelmek üzere birçok tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.
Gömülü diş nedir, nasıl oluşur ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını arıyor ama bulamıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirisiniz.
Gömülü diş tedavisi temelde 2 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi yeteri kadar alanı olmadığı için çıkamayan dişlerdir. Yanlış yönde, yanlış pozisyonda veya yanlış bir konumda çıkmaya çalışan bu dişler; yüzeye çıkarak baş gösterememektedir. Her iki durumda da diş çıkacak alan bulamayarak gömülü kalır ve kendiliğinden doğal yollarla çıkması imkânsız hale gelmektedir.
Genellikle gömülü diş vakaları, yirmilik dişle beraber kendini göstermektedir. Ancak yirmilik dişler dışındaki dişlerinizin de gömülü olarak kalabilmesi mümkündür. Diş etinden herhangi bir sebebe bağlı olarak gerçekleşemeyen gömülü dişlerinizin ya da bazı durumlarda yarı yarıya çıkabilir ardından yarısından itibaren çıkmayı durdurabilmektedir.
Her gömülü dişin kendine has özellikler ve nedenler göstermesi sebebiyle, kişiden kişiye farklılık gösterebilen özel bir tedavi planları uygulanmalıdır.
Gömülü diş belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Başlıca gömülü diş belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Ankara Diş Kliniği hakkında yapılan yorumları görmek için ve bizden randevu talep etmek için Doktor Takvimi sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.doktortakvimi.com/fatma-tekin/ortodonti-dis-hekimi/ankara
dişlerin çıkabilmesi için yeterli alan bulamamasına sebep olmaktadır.
Gömülü diş sebeplerinden en yaygın olan bir diğer faktör ise genetik etkenlerdir. Eğer ailenizde gömülü diş rahatsızlığıyla karşılaşmış başka bir birey varsa bu sorunun size de aktarılabilmesi olasıdır.
Eğer siz de gömülü bir dişiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, gömülü diş tedavisine başlamak adına alanında uzman diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz, detaylı çene röntgeni çekerek gömülü dişin nerede olduğunu ve nasıl çıkabileceğini tespit etmektedir.
Gömülü diş için cerrahi müdahalelere başvurmadan önce aşağıda yer alan alternatifleri de inceleyebilirsiniz:
Eğer var olan gömülü dişiniz size herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa ve semptom göstermiyorsa; alanında uzman diş hekiminiz detaylı muayene akabinde bekle ve gözlemle yaklaşımı ile belirli aralıklarla takip etmeyi önerebilir.
Bu yöntemin tercih edilmesi halinde, gömüşü diş; sık sık ve düzenli aralıklarla takip edilerek gerek olmayan cerrahi müdahaleler olabildiğince geciktirilmektedir. Çekilecek düzenli röntgenler aracılığıyla; dişinizin ne durumda olduğunu, hareket hızını ve çıkmaya çalışıp çalışmadığı tespit edilecektir.
Dişinizin seyrine göre zaman içinde farklı tedavi yöntemlerine de başvurulabilmektedir.
Hareket eden ve diğer dişlere rahatsız edici boyutlarda baskı uygulayan gömülü dişler söz konusu ise en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahale olarak bilinmektedir. Özellikle yan etkileri yaşam kalitenizi düşürecek boyutlara geldiyse, şiddetli ağrı ve sancılara neden oluyorsa, cerrahi müdahale kesin çözüm olarak bilinmektedir.
Gömülü diş vakalarında sizi olumsuz etkileyecek ağrıların olmasının asıl sebebi, dişinizin bulunduğu lokasyondan çıkmaya çalışıyor ancak yeterli yeri olmadığı için çıkamıyor olmasından kaynaklanmaktadır.
Bilgilendirme Metni
Bu web sitesi, yalnızca kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, bu web sitesinde sağlık hizmeti verilmemektedir. Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır. Ayrıca bu sitede yer alan bilgi, uygulama vb. konu başlıklarının bu web sitesinde yer alıyor olması, bu konuların veya başlıkların tamamının veya bir kısmının bizim kliniğimizde uygulandığı anlamına gelmemektedir. Bu sitede yer alan bazı konular hakkında kliniğimizde hizmet verilmemektedir. Bazı konularda ise hizmet verilmektedir. Bu site bilgi paylaşımı amacı ile düzenlenmiştir. Bu sitede yer alan bazı uygulamalarda bu hizmetin en iyi bizim tarafımızdan verildiğini kanıtlamaz.
Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Ayrıca tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir. Tanı ve tedavide doktorun kişisel deneyimi, yetenekleri belirleyici bir faktördür. DENTHALL PREMİUM CLİNİC bünyesinde yer alan hekimlerin fikir ve görüşleri olduğu gibi aynı konu hakkında farklı görüşlerin de olması mümkündür. Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bilgilerinize saygı ile arz ederiz.
Son Güncellenme : 13.01.2025
DENTHALL CLİNİC 2022 | Tüm hakları saklıdır ! | Ankara Diş Kliniği Çankaya | Seo : MİNAJANS