Hepimiz tarafından merak edilmesi gereken ve cevabının bilinmesi gereken bir sorudur. Küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gereken diş fırçalama alışkanlığını, hayatınız boyunca bir rutin halinde devam ettirmeniz oldukça önemlidir.
Sağlıklı gülüşlere ve pırıl pırıl parlayan beyaz ve temiz görünümlü dişlere sahip olmak istiyorsanız, günde en az iki kez ve iki dakika süreyle dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz.
Diş fırçalama rutininize gereken özeni göstermemeniz ve aksatmanız halinde, diş çürükleri, diş lekeleri ve hatta diş kayıplarına varana kadar ciddi sorunlarla karşılaşmanız mümkündür.
Yaşınız her ne kadar ilerlemiş de olsa, diş kayıpları estetikten uzak kötü bir görünüme sebep olmaktadır. Ağız ve diş sağlığınızı koruyabilmek, takma dişler kullanmamak ve kendi dişlerinizin sağlığını ömür boyu koruyabilmesi için diş fırçalama rutininize gereken özeni göstermeli, günde en az iki kez ikişer dakikanızı ayırmak büyük önem taşımaktadır.
Dişlerinizde oluşan bakteriler ve plakları giderebilmeniz için, diş aralarını düzgün bir şekilde temizleyebilmeniz ve sindirimin başladığı ağız bölgenizi gerekli hijyende tutabilmek adına dişinizi fırçalarken doğru teknikleri kullanmanız gerekmektedir.
Yanlış tekniklerini kullanmanız halinde, dişlerinizde istenmeyen sararmalar, plaklar, kırılmalar ve iltihaplanmalar meydana gelebilmektedir. Gün içerisinde ve gece de devam eden istenmeyen diş ağrıları çekmenize de sebep olabilmektedir.
Dişinizi fırçalarken, doğru diş fırçalama teknikleri uygulamanız halinde; bu gibi rahatsız edici ve yaşam kalitenizi düşürücü sorunlarla karşılaşmamakla birlikte sağlıklı ve beyaz gülüşlere sahip olmanız mümkündür.
Ağız ve diş hastalıkları, diş yapılarında meydana gelen bozukluklar, dolguların düşmesi ve dişlerde kırılmalar oluşması, diş eti çekilmesi gibi sorunlar çoğunlukla yanlış tekniklerinden dolayı oluşum göstermektedir.
Doğru teknikleri adım adım ilerlemektedir. Bu adımlara ve kurallara uyulması halinde, diş fırçalama aktivitesini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. Çocukluk döneminde kazandırılması gereken bir alışkanlık olması sebebiyle, çocuklarınıza doğru diş fırçalama tekniklerini aşılamanız oldukça büyük önem taşımaktadır.
Her yaş grubuna ve diş yapısına uygun diş macunu olduğu bilinmelisiniz ve size en uygun olanını seçme konusunda titiz davranmalısınız. Çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığını kazandırabilmeniz için teşvik edici mavi, pembe renkli ve içeriği oldukça hoş kokan diş macunlarından yardım almanız mümkündür.
Yetişkinler için ise gün boyunca ferahlık yaratacak nane ve okaliptüs içerikli diş macunları oldukça sık tercih edilmektedir.
Bunun yanı sıra, temiz içerikli ürünler kullanmak istiyorsanız bitkisel içerikli diş macunları doğru bir tercih olacaktır.
En az diş macununuz kadar diş fırçası seçiminde de oldukça seçici davranmanız gerekmektedir. Aşırı yumuşak veya aşırı sert kıllara sahip diş fırçalarından mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Orta sertlikte kıllara sahip olan diş fırçaları, dişlerinizi ve diş etlerinizi aşındırmadan ve yormadan gereken temizliği yapmanıza yardımcı olacaktır.
Fırçalamaya başlamadan önce mutlaka ağzınızı suyla çalkalamalısınız. Akabinde diş fırçası hafif nemli hale getirilmeli ve nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu sıkılmalıdır. Fırça dişlerinize 45 derecelik açı yapacak şekilde tutulmalı ve fırçalama işlemine başlamalısınız.
Yanlış bilinen bilgilerde biri ise diş macununu ne kadar çok uygularsanız, dişlerinizin o oranda beyazlayacağı yönündedir. Fazla diş macunu uygulaması, dişlerinizi beyazlatmayacağı gibi diş minenize de zarar verebilmektedir.
Ön dişler, diş fırçası aşağıdan yukarı oval oluşturacak şekilde fırçalanmalıdır. Dişlerinizi sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez fırçalamanız gerekmektedir.
Dişinizi fırçalarken süre tutmalısınız ancak diş fırçalama işlemi 2-3 dakikayı geçmemelidir.
Doğru teknikleri arasında en çok dikkat edilmesi gereken kısım süredir. Dişlerinizi yeteri kadar fırçalamamanız halinde ağız ve diş bakımınız tam olarak gerçekleştirilememektedir.
Ağız ve diş sağlığınızın tam olarak gerçekleştirilebilmesi için günde sabah 5 dakika ve akşam 5 dakika olmak üzere günde toplam 10 dakikanızı ayırmanız gerekmektedir.
Doğru teknikler için en önemli kısım; fırçalama çalkalama ve tutacağınız süre olarak bilinmektedir. Diş fırçalama esnasında dişlere baskı uygulamamalı ve dişlerdeki lekeleri gidermek adına kürdan veya metal içerikli ürünler kullanılmamalıdır.
Yanlış bilinen bilgilerden birisi de bütün dişlerin aynı yöne doğru fırçalanması gerektiğidir. Doğru diş fırçalama tekniği uygularken, alt ve üst dişler farklı şekillerde fırçalanmalıdır. Dişinizi fırçalamaya başlamadan önce ağzınızı çalkalamalı ve fırçalama aktivitesi bittikten sonra yine duru su ile çalkalanmalıdır.
Ağzınızı çalkalamadan önce, diş fırçanızın arka yüzünden yardım alarak dil ve yanaklar da nazikçe temizlenmelidir. Büyük dişlerinizi fırçalarken, dişinizin bütün noktalarının yeteri kadar temizlendiğinden emin olmalısınız.
Diş aralarınızı temizlemek için diş ipinden yardım alabilirsiniz. Son olarak bütün artıkların ağızdan tam anlamıyla atılabilmesi için ağız bakım suyuyla çalkalama yapmanız gerekmektedir. Doğru diş fırçalama kurallarına ve süreye dikkat etmeniz halinde; diş, dil, ağız ve yanak bakımınız tam anlamıyla gerçekleştirilmiş olacaktır.
Ankara Diş Kliniği hakkında yapılan yorumları görmek için ve bizden randevu talep etmek için Doktor Takvimi sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.doktortakvimi.com/fatma-tekin/ortodonti-dis-hekimi/ankara
Diş fırçalama eylemi, aksatılmaması gereken ve rutine bindirilmesi gereken bir eylem olarak bilinmektedir. Dişlerinizde leke, plak, çürük ve sararmalar oluşmaması adına muhakkak düzenli diş fırçalamanız gerekmektedir. Ancak dişlerinizi düzenli fırçalıyor olmanız, ağız ve diş sağlığınızı tamamlamak için yeterli değildir.
Ağız ve diş sağlığınızı koruyabilmeniz, parlak ve canlı gülüşlere sahip olmanız için diş fırçalamanın yanında yapılması gereken ekstra uygulamalar da mevcuttur. Diş fırçalama akabinde çalkalama suyu kullanılması oldukça önemlidir. Dişlerinizin arasına kaçan ve diş fırçasının ulaşamadığı artıkların temizlenebilmesi için ise diş ipi olmazsa olmazdır.
Diş fırçalarken nelere dikkat edilmelidir? Sorusuna cevap bulabilmek için alanında uzman diş hekiminize başvurarak gerekli bilgilendirmelere erişmeniz mümkündür.
Bilgilendirme Metni
Bu web sitesi, yalnızca kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, bu web sitesinde sağlık hizmeti verilmemektedir. Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır. Ayrıca bu sitede yer alan bilgi, uygulama vb. konu başlıklarının bu web sitesinde yer alıyor olması, bu konuların veya başlıkların tamamının veya bir kısmının bizim kliniğimizde uygulandığı anlamına gelmemektedir. Bu sitede yer alan bazı konular hakkında kliniğimizde hizmet verilmemektedir. Bazı konularda ise hizmet verilmektedir. Bu site bilgi paylaşımı amacı ile düzenlenmiştir. Bu sitede yer alan bazı uygulamalarda bu hizmetin en iyi bizim tarafımızdan verildiğini kanıtlamaz.
Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Ayrıca tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir. Tanı ve tedavide doktorun kişisel deneyimi, yetenekleri belirleyici bir faktördür. DENTHALL PREMİUM CLİNİC bünyesinde yer alan hekimlerin fikir ve görüşleri olduğu gibi aynı konu hakkında farklı görüşlerin de olması mümkündür. Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bilgilerinize saygı ile arz ederiz.
Son Güncellenme : 20.09.2024
DENTHALL PREMİUM CLİNİC 2022 | Tüm hakları saklıdır ! | Ankara Diş Kliniği Çankaya | Seo : MİNAJANS